Online Igre
Kepler-186f
18 Apr 2014
Kepler-186f

KONAČNO Prvi put otkrivena planeta poput Zemlje u nastanjivoj zoni Video

Naučnici su po prvi put otkrili planetu veličine Zemlje u nastanjivoj zoni kod svoje zvezde. Ovaj “rođak” Zemlje možda ima tečnu vodu i prave uslove za život, piše “Spejs”.

Novootkrivena planeta, nazvana Kepler-186f, otkrivena je svemirskim teleskopom američke svemirske agencije NASA “Kepler”. Kepler-186-f kruži oko crvenog patuljka, na udaljenosti od oko 490 svetlosnih godina od Zemlje.

Iako je planeta malo veća od Zemlje, a njena zvezda manje sjajna od našeg Sunca, kombinacija njene pozicije i veličine ukazujuda bi Kepler 186-f mogao da ima tečnu vodu na površini, kažu naučnici.

-Tragali smo za blizancem Zemlje, odnosno za planetom veličine poput naše, u nastanjivoj zoni kod zvezde poput sunca. Kepler 186-f je planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni kod hladnije zvezde. Iako nije blizanac naše planete, možda je Zemljin “rođak”. Ima slične karakteristike, ali različite roditelje – izjavio je za “Spejs” naučnik Tom Barkli, koautor studije.

U nastanjivoj zoni

Naučnici su procenili da Kepler 186-f – najudaljenija od pet planeta koje kruže oko zvezde Kepler-186 – orbitira od svog sunca na udaljenosti od oko 52,4 miliona kilometara, što je teoretski u nastanjivoj zoni kad je reč o crvenom patuljku.

Zemlja orbitira oko Sunca na prosečnoj udaljenosti od oko 150 miliona kilometara, ali je naša zvezda veća i sjajnija od Keplera-186, što znači da nastanjiva zona kod našeg Sunca počinje dalje nego kod ovog crvenog patuljka.

“Ovo je prvi put da je definitivno otkrivena planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni oko druge zvezde”, izjavila je u saopštenju vođa studije Elisa Kvintana, sa Instituta SETI i Istraživačkog centra “Ejms”.

Do sada su otkrivane druge planete raznih veličina u nastanjivim zonama kod svojih zvezda, međutim Kepler 186-f je prva planeta toliko bliska Zemlji po veličini, sa orbitom na takvoj udaljenosti od sunca da mogla da podrži život, smatraju naučnici.

Stenovit svet Kliknuti (+) za uvećanje

Istraživači smatraju da je novootkriveni svet stenovit. “Ovo je istorijsko otkriće. Ovo je najbolji slučaj nastanjive planete koji je do sada pronađen. Rezultati istraživanja su apsolutno čvrsti kao kamen. Planeta možda nije takva, ali mogao bih da se opkladim da jeste. U svakom slučaju, pravi je dragulj”, naveo je za “Spejs” Džef Marsi, astornom Univerziteta Berkli, Kalifornija.

Novootkrivana planeta je poluprečnika oko 1,1 Zemljinog, dakle malo je veća od naše planete. Još nije poznato kakva je atmosfera Keplera 186-f, što je ključni element na osnovu kojeg bi se dodatno potvrdila gostoljubivost ove planete za život.

Naučnici, međutim, kažu da su planete čiji je poluprečnik kao 1,5-2 Zemljinog dovoljno masivne da akumulišu veoma gustu atmosferu od vodonika i helijuma, pa su više gasni džinovi nego stenoviti svetovi.

Studija je objavljena danas u žurnalu “Nauka” (Science)

Tagovi:sunca zoni planeta zemlje 186-f š nastanjivoj planete veličine

Komentari na temu "Kepler-186f"
Ukupno komentara 0 nema komentara -- upišite prvi komentar
Upišite svoj komentar

Vaše ime:

Komentar: (komentar je ogranicen na 500 karaktera)3 May 2013
Slonče pokušava da oživi majku

Fotograf Sara Skiner snimila je u Keniji emotivnu scenu gde je mladunče slona pokušavalo da oživi svoju mrtvu majku.

Ne zna se način na koji je slonica nastradala, a njeno telo su odmah napali lavovi. Mladunče se vratilo po majku pokušavajući ...
8 Nov 2012
U pariškom Disneylandu rekordnih 16 miliona posjetilaca

Pariski zabavni park Disneyland samo u 2012. godini posjetilo je 16 miliona ljudi čime je ovaj park upisao novi svjetski rekord. Ovaj zabavni park je prošle godine posjetilo 15,6 miliona posjetilaca.

Disneyland, koji je otvoren prije oko 20 godina, ove godine ...

20 Sep 2012
 Vremenska prognoza  na Google maps-u

Ljubitelji Google-a od sada će moći da koriste novu poslasticu - onlajn vremensku prognozu za celi svet. Zanimljivosti

Gugl je svojim vernim korisnicima pripremio novu poslasticu. U saradnji sa servisom Weather.com omogućio je onlajn pregled vremenske ...

4 Okt 2012
Pojavio se albino kit koji nije viđen godinama

Albino kit je nešto što će samo rijetki sretnici tokom svog života vidjeti. Jedan takav po imenu Maigaloo ponovo se pojavio blizu australske obale na oduševljenje mnogih.

Miagaloo na aboridžanskom inače znači bijeli prijatelj, a ovog puta je snimljen ...

30 Aug 2012
 Otkrivene dve planete u binarnom sistemu

Astronomi su po prvi put otkrili dve planete koje kruže oko para zvezda – potpuni solarni sistem sa Suncima-blizancima, baš kako je predstavljen izmišljeni svet Tatuin u naučnofantastičnom filmu Džordža Lukasa “Ratovi zvezda”.

Većina zvezda nisu ...

2010 - 2018 © online-zabavnik.net | Sva prava zadržanaUslovi korištenja | Privatnost